KUT on vuonna 2017 mukana Suomi 100 -juhlinnassa lavealla pensselillä; teatterissa kunnioitetaan suomalaisuuden syntyaikoja, perehdytään suomalaisen identiteetin olemukseen, otetaan kantaa yhteisiin iloihin ja jos kohta haasteisiinkin. Teatterissa avataan näkökulmia, annetaan ajattelemisen aihetta ja ilollekin tilaa.

kuva Sami Lamberg

Teatterin tehtävänä on ottaa kantaa. KUT tarttuu vanhustenhoidon tilanteeseen taitavan ja aihettaan kunnioittavan komedian voimin vielä kerran; vanhainkotitrilogia Harmaat Pantterit saa riemastuttavan päätöksensä talven Käpyhovin pelastuspalvelu -näytelmässä.  Katsojat ovat seuranneet, kuinka trilogian ensimmäisissä kahdessa osassa vanhainkodin asiat on saatu kutakuinkin kuntoon; uudistushenkiseen toimintaan on saatu jopa EU-tukea.  Lehdet täyttyvät nyt kuitenkin toinen toistaan karmaisevammista uutisista: vanhus paleltui metsään, vanhus kuoli nälkään, kuivatushoito, vanhus oli kuolleena palvelutalossa useita viikkoja, vanhus löytyi kotoaan muumioituneena…
Mitta täyttyy, kun lehdestä luetaan, että hallitus supistaa vanhuspalveluista ja samanaikaisesti tukee suurteollisuutta 200 miljoonalla eurolla. Hallitus aikookin nyt panostaa kotihoitoon. Onko se sama kuin heitteillejättö – onhan omaishoitaja usein yhtä sairas kuin hoidettavansakin?
Niin noustaankin jälleen yhteiseen taisteluun ihmisarvoisen vanhuuden puolesta. Kuten aina, taistelumme on täynnä vauhtia, yllätyksiä ja hulvattomia käänteitä. Pohjalla kulkee jälleen aikamme totisimmat kysymykset: ovatko vanhukset heittopusseja, onko heillä ihmisarvoa, eikö kukaan välitä?

011q0716
kuva Sami Lamberg
kuva Jussi Virkkumaa

Virkistävä, Gilles Dyrekin kirjoittama komedia Vaimoni on toista maata jatkaa toivotuilla lisänäytöksillään, jotka tuovat näyttämölle arkemme epäluulot ja väärinkäsitysten suon.  Jos se ei puhu eikä pukahda, onko se ulkomaalainen, osaako se edes suomea? Viattomasti alkanut illanvietto kuroutuu ennakoimattomiin mittasuhteisiin – ilta päättyy, mutta miten? Luvassa on salin täydeltä naurunpurskahduksia ja tajunnanräjäyttävää tilannekomiikkaa.  Niin moni on jo nauranut vatsansa kippuraan, niin moni on itsensäkin esityksestä kenties löytänyt!

Kesäteatterin aikamatka Vilenin huoltamolle Tankki Täyteen -komedialla palauttaa eteemme suomalaisen 70-luvun, niin rakkaan maiseman, jossa kylän huoltamot jäivät uusien moottoriteiden katveeseen, mutta jotka pitivät pintansa keskeisinä kokoontumispaikkoina – vai pitivätkö sittenkään? Nuoremmalle teatterivieraalle kenties aivan uusi maisema suomalaisuuteen? Tuskin mikään voittaa kesäteatterin hurmaa, ensi kesänä kokoonnumme Vilenin huoltamolle!

Lapset ovat lähellä teatterilaisten sydäntä. Suursuosikit Viiru ja Pesonen jatkavat seikkailujaan ja päättävät lähteä telttailemaan, mutta sotkeutuuko mukaan Kososen kukko ja jokunen kanakin! Krapin Paja avaa ovensa ja KUT nousee lauteille sielläkin! Viiru, Pesonen ja Kososen kukko telttailevat Pajassa maaliskuussa.
Mimmi-lehmä ja Varis
tulevat nekin jälleen, kesäteatterin tauolla tarjolla kaikille lapsenmielisille elämän suurimpia viisauksia.

perhekunda_222x222

Tehdäänkö toinen aikamatka? Sadan vuoden päähän, heinäkuisille viljamakasiineille! Perhe-kunda on kansallismielisen Jaakko Juteinin kirjoittama, tiettävästi ensimmäinen suomenkielinen näytelmä, jossa kansantarut ja valistusajan rationalismi laulavat toisiaan suohon. Näytelmä tarjoaa näkökulmaa, joka onkin hämmästyttävän tuore! Kolmas aikamatkamme Sisäinen Linna vie meidät 1500-luvun katolisen nunnan ja mystikon, Teresa Avilaninmaailmaan.MaaliskuineniltammeTuusulankirkossa tulee kunnioittamaan Teresan ajatusta, ”Älä ajattele paljon, vaan rakasta paljon!”.

 

Toki me rakastamme aina myös renttujamme! Irwin – ikuinen kapinallinen tuo huhtikuussa lavalle nerokkaan säveltäjän ja muusikon. Ihmisen ylä- ja alamäet, uran ja elämän. Elämän, jota Goodman eli, kuten itse halusi – ei kuten muut halusivat. 

Juhlavuosi on kaikille yhteinen. Jokainen poimii oman tapansa sen juhlintaan, me juhlimme hyvästä syystä kaikissa vuoden esityksissämme! Tervetuloa elämyksiin, joita vain teatteri voi tarjota!

Liput ja lisätiedot www.kut.fi.

KUT tarjoaa näkökulmia juhlavuoteemme Suomi 100-vuotta