Yleisradio järjesti vuonna 2004 äänestyksen merkittävimmästä suomalaisesta. Äänestettävien listalla oli sata erilaista henkilöä, mutta historian harrastajia ja tutkijoita ihmetytti yksi asia. Miksei listalle päässyt Leo Mechelin (1839-1914)? Monen mielestä hänen olisi pitänyt olla äänestyksen kärkikolmikossa.
Mechelin, äänekkäimmän historiankirjoituksemme unohtama ja kadottama valtiomies, on tarinan väärtti, ja tämän tarinan näytelmäkirjailija Heikki Lund kertoo juuri nyt, kun juhlimme Suomen itsenäisyyden 100-vuotista taivalta.

Leo Mechelin oli aikansa suuri sankari ja Suomen kruunaamattomaksi kuninkaaksikin kutsuttu. Hän kirjoitti suomalaisille ensimmäisen valtiosäännön, jolla hän perusteli kansainväliseen oikeuteen nojaten Suomen valtiollisen aseman tsaarin alaisuudessa. Mechelin näki tuoreesti silloisen poliittisen ja erityisesti ulkopoliittisen tilanteen haurauden. Hän teki työtä, jota ilman ei nyky-Suomi ehkä olisi sitä, miten olemme sen tottuneet näkemään. Mechelin oli yksi itsenäisyytemme merkittävimpiä takuumiehiä.

Näytelmä sijoittuu nykyaikaan. Vaikka Mechelin ei kuulukaan näytelmän henkilöihin, on hän elävästi läsnä näyttämöllä vierailevien historiallisten hahmojen kautta. Sanottavansa on niin Tekla Hultinilla, Mannerheimilla ja Paasikivelläkin. Jos puhutaankin Mechelinin eittämättömistä saavutuksista politiikkaan, tieteen ja liike-elämän saroilla, arvostellaan myös nykyajan ilmiöitä. Kuinka yhteneväiset ovatkaan kuvat sadan vuoden takaa verrattuina nykyiseen poliittiseen ja erityisesti ulkopoliittiseen tilanteeseen?

 

 

Keski-Uudenmaan Teatteri KUT tuottaa näytelmän, jonka kantaesitys on 8.9. itsenäisyyden juhlavuonna. Se on myös tilattavissa eri puolille maata.

Ohjaus Heikki Lund
Rooleissa Seppo Halttunen, Anna-Leena Sipilä ja Jari Hämäläinen
Ensi-ilta pe 8.9. klo 19 Keuda-talon Aimo-salissa, muut esitykset 16.9.-10.12.2017

Lue blokkaukset kantaesityksestä!

Mustaa valkoisella

Elämä on ihanaa

Marjon matkassa

Rouva sana

 

Katsoja kommentteja esityksestä:

Katsojakommentti 8.9.

Katsomossa olin, veni vidi & sain hienon ja sivistävän tunnin. Kiitos Heikki Lund tekstistä ja sisältöön paneutumisesta. Kiitos näyttämöllä olleille: Seppo Halttunen hyvä ja rento ote, Anna-Leena Sipilän luonteva työskentely ja olemus ja Jari Vainionkukka multinaamainen habitus ei huano.
Mitä jos minut olisi viety istumaan auditorioon kuuntelemaan luentoa Suomen historiasta? Mielestäni Heikin näytelmällinen näkökulma ja lähestymistapa oli kiintoisa.

 

Hyvä Kutin porukka ja Jussi Kaatrasalo!
Katsojakommentti 7.9.

Upea esitys, menkää katsomaan

 

KUT ylpeänä esittää – Mechelin sai kantaesityksensä 8.9.2017