kuva Sebastian Rosenberg

Yleisradio järjesti vuonna 2004 äänestyksen merkittävimmästä suomalaisesta. Äänestettävien listalla oli sata erilaista henkilöä, mutta historian harrastajia ja tutkijoita ihmetytti yksi asia. Miksei listalle päässyt Leo Mechelin (1839-1914)? Monen mielestä hänen olisi pitänyt olla äänestyksen kärkikolmikossa. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Mechelin saa kunnianosoituksen, kun hänen tarinansa kerrotaan teatterin lavalla.

Heikki Lundin kirjoittama MECHELIN on näytelmä suuresta valtiomiehestä ja hänen katoamisestaan. Miksi tämä aikansa suuri sankari ja Suomen kruunaamattomaksi kuninkaaksi kutsuttu mies on nykyään lähes unohdettu? Näytelmä sijoittuu nykyaikaan ja sisältää postmoderneja elementtejä. Suuren lehden urheilutoimittaja saa jokseenkin vastenmielisen tehtävän kirjoittaa laaja artikkeli Leo Mechelinistä itsenäisyyden juhlavuoden suurnumeroon. Tehtävä tuntuu ylivoimaiselta historiaan perehtymättömälle toimittajalle – hän kun ei ole koskaan kuullutkaan koko miehestä! Toimittaja saa kuitenkin yllättävää apua Mechelinin aikalaiselta, hänen läheiseltä työtoveriltaan Tekla Hultínilta. Tämä esittelee Mechelinin saavutuksia politiikan, tieteen, liike-elämän ja kulttuurin saralla sekä arvostelee terävästi nykyajan ilmiöitä.

kuva Sebastian Rosenberg

Leo Mechelin oli itsenäisyytemme merkittävimpiä takuumiehiä, hän esimerkiksi kirjoitti suomalaisille ensimmäisen valtiosäännön. Siinä Mechelin perusteli kansainväliseen oikeuteen nojaten Suomen valtiollisen aseman tsaarin alaisuudessa. Hänen luomaltaan perustalta oli muiden hyvä jatkaa.

Näytelmän kiinnostaviin näkökulmiin kuuluvat sadan vuoden takaisen tilanteen yhtäläisyydet nykyiseen poliittiseen ja erityisesti ulkopoliittiseen tilanteeseen. Näytelmässä toimittajan työhuoneeseen Mecheliniä arvostelemaan tunkeutuvat muun muassa herrat Mannerheim ja Paasikivi. Mechelin itse ei kuitenkaan kuulu näytelmän henkilöihin.

Keski-Uudenmaan Teatteri KUT tuottaa näytelmän, jonka kantaesitys on 8.9. itsenäisyyden juhlavuonna. Se on myös tilattavissa eri puolille maata.

Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Lund
Graafinen suunnittelu Kalle Tahkolahti
Valokuvat Sebastian Rosenberg
Rooleissa Seppo Halttunen, Anna-Leena Sipilä ja Jari Hämäläinen

Lukaise Teatterinnan bloggaus Mechelinin harjoituksesta tästä!

Lue blokkaukset kantaesityksestä!

Mustaa valkoisella


Elämä on ihanaa


Marjon matkassa


Rouva sana

Katsoja kommentteja esityksestä:

Katsojakommentti 8.9.

Katsomossa olin, veni vidi & sain hienon ja sivistävän tunnin. Kiitos Heikki Lund tekstistä ja sisältöön paneutumisesta. Kiitos näyttämöllä olleille: Seppo Halttunen hyvä ja rento ote, Anna-Leena Sipilän luonteva työskentely ja olemus ja Jari Vainionkukka multinaamainen habitus ei huano.

 

Mitä jos minut olisi viety istumaan auditorioon kuuntelemaan luentoa Suomen historiasta? Mielestäni Heikin näytelmällinen näkökulma ja lähestymistapa oli kiintoisa.

 

Hyvä Kutin porukka ja Jussi Kaatrasalo!

 

Katsojakommentti 7.9.

Upea esitys, menkää katsomaan

 

Esitykset Keuda-talon Aimo-salissa, Keskikatu 3 A, Kerava

pe 8.9. klo 19 ensi-ilta
la 16.9. klo 16
su 17.9. klo 15
ke 22.11. klo 19
ke 29.11. klo 19
ti 5.12. klo 19
su 10.12. klo 15

Liput ja tiedustelut KUT – toimisto 09-27354000 / info@kut.fi /kut.fi / lippu.fi

peruslippu  26€
eläkeläiset, työttömät  24€
ryhmät (yli 25 hlö)  23€
opiskelijat  20€
lapset (15 vuotta ja alle )15€