top of page

Ford Fiesta työryhmäblogissa: tuottaja Niina Juutilainen

Työskentelen Keski-Uudenmaan Teatterilla tuottajana ja vastaan kaikkien produktioiden tuotannoista sekä teatterin päivittäisestä toiminnasta. Tehtäviini kuuluu muun muassa esitysten myynti, markkinointi ja tuottaminen, sopimuksista aikataulujärjestelyihin ja ensi-iltajuhliin sekä hallintopuoli apurahoista ja laskutuksesta produktion budjetointiin. Työni on todella monipuolista ja ympäristö on alati muuttuva, jo vaihtuvien tuotantojen ja työryhmienkin vuoksi. Työssäni ehdottomasti tärkeimmät ominaisuudet ovat kyky multitaskingiin ja lankojen käsissä pitämiseen no matter what. Ihmisläheisyys ja innostunut työhön tarttuva ote ovat myös vitaaleja elementtejä.

Jokainen tuotanto on aina omanlaisensa tehdä. Niin kuin elämässä yleensäkin tietyt asiat sytyttävät enemmän kuin toiset, ja tämä pätee myös työn alla oleviin tuotantoihin; kauneus ja kiinnostus on katsojan silmissä. Ford Fiesta sytytti minut nopeasti; tanssiteatteriteos äijille, helposti lähestyttävää tanssiteatteria, musiikkia, tanssia, Juha Hurmeen tekstiä ja vielä se helposti lähestyttävyys samassa paketissa. Ja tematiikaltaan rakkaus ja jakopäänhihna, miehen ja naisen välinen suhde, niistä löytyy ammennettavaa suurella osalla meistä, siistiä!

Kuva: Anette Vihanto

Usein ”marginaaliyleisöä” kiinnostavat teokset, joihin liittyy muutakin kuin ”peruskomedia” ovat haastavampia myydä ja saattaa suuren yleisön tietoisuuteen. Näissä tapauksissa esityksen ilosanomaa on jaettava hieman eri tavalla; täytyy olla viestinnällisesti luova ja löytää oikeat keinot sekä kanavat tavoittaakseen marginaaliyleisön.

Koen vahvasti, että meidän tehtävämme teatterina on myös ”opettaa” yleisöä erilaisiin teatterin muotoihin ja tuoda erikoisempiakin teoksia lavalle, tähän me Ford Fiestallakin pyrimme.

Kun kyseessä on täysin uusi näytelmä, viestinnässä on aina omat erityispiirteensä, oli kyseessä minkä tahansa teatterigenren kipale. Teos valmistuu prosessissa ja muuttuu usein ihan viime hetkiin saakka, valmista on sitten ensi-illassa. En koskaan puutu esityksen taiteelliseen enkä sisällölliseen puoleen, se on taiteilijoiden heiniä ja luotan heidän ammattitaitoonsa täysin. Kuitenkin kun sisällöstä viestiminen on vastuullani niin monesti mietinkin, olenko oikeilla jäljillä? Kerronhan yleisölle oikeat asiat, jättämättä mitään olennaista pois? Vaikuttaakohan tämä muiden silmiin yhtä mielenkiintoiselta kuin itse koen? Näissäkin pohdinnoissa on apuna avoin vuoropuhelu muun työryhmän kanssa ja harjoitusprosessin seuraaminen mahdollisimman usein. Meillä on Ford Fiestassa loistava ja tuotannon kaikkiin ulottuvuuksiin osallistuva porukka, jonka kanssa kommunikaatio toimii ja hyviä ideoita lentää niin markkinoinnin kuin kaiken muunkin suhteen.

Toivon että mahdollisimman moni teistä ottaa loikan sinne peruskomedian ulkopuolelle ja tulee kanssamme osaksi tätäkin produktiota. Yleisö on aina teoksen täyttymyksen luova tekijä. Ja jos kuulut jo siihen ”marginaaliyleisöön” niin mahtavaa!

Lämpimästi tervetuloa <3

Niina Juutilainen

bottom of page