top of page

Ford Fiesta työryhmäblogissa: tanssija – näyttelijä Elina Varjomäki

Produktiomme Ford Fiesta on nyt reilun kolmen viikon päässä ensi-illastaan. Tämä työvaihe kaikissa näytelmissä ja esityksissä on omasta mielestäni aina kutkuttavin ja samalla piinaavin. Vielä ei maaliviivaa näy, ei helpotusta horisontissa. Juttu hakee vielä muotoaan ja näyttelijän tulee sietää tietynlaista epävarmuutta ja hapuilua omassa työssään. Vaihe on tuttu varmasti kaikille esiintyjille. Löytääkseen lopullisen muotonsa, taiteilija joutuu etsimään tietään pimeässä ja tukeutumaan työryhmäänsä. Tässäkin produktiossa turvan löytää ohjaajasta ja kanssaesiintyjistä, joiden kanssa voi turvallisesti jakaa epäilyksiään omasta roolityöstä, liikkeestä ja suunnasta. Toisaalta tässä vaiheessa kaikki on vielä mahdollista. Mielikuvitus on käytössä, saa leikkiä, kokeilla ja hullutella. Näyttelijällä tulisikin luomisvaiheessa olla rohkeutta omata anarkismia ja ennakkoluulottomuutta, olla pelkäämätön ja iloitseva.

KUVA: Kapina Produktions

Ford Fiesta on aiheena ja näkökulmana äärettömän mielenkiintoinen. Auto, mies ja nainen. Materiaalia löytyisi vaikka kuinka paljon. Oma näkymykseni autoista ja autoilusta on täysin toisenlainen, kuin vaikkapa konseptin alullepanijan ja koreografi Jarin näkemys. Itse en tiedä mitä tekee esimerkiksi lambda-anturi tai mitä merkitystä on sillä, että autossa on remmiveto. Minua kiehtoo mikä on auton, Ford Fiestan merkitys tälle roolihenkilölle. Mihin se on hänet vienyt, ja mitä auto ja autoilu on merkinnyt hänelle.

Tässä työvaiheessa haarukoimme vielä mitä kaikkea oikeastaan haluamme jättää esitykseen valtavasta materiaalimäärästä. Millaista liikekieltä, musiikkia ja mitä tekstiä juttuun sisällytetään, että siitä saadaan toimiva kokonaisuus. Tässä mielessä juttu ei ole perinteinen näytelmän rakentumisen prosessi jossa vastuu on ohjaajalla ja valmiilla tekstillä. Kantaesityksessä jossa tehdään demokraattisesti ja työryhmävetoisesti töitä, ideat lentelevät ja hakevat muotoaan kokeilevassa hengessä. Itse koen olevani työryhmäautomme Fiestan neljäs vetävä etupyörä. Minulla ei ole päävastuuta ohjauksesta, koreografiasta tai musiikista; ne luotan ilolla Lijalle, Jarille ja Laurille. Oma osuuteni on hämmentää vähän joka osa-alueella. Olen tottunut työskentelmään muusikkona, näyttelijänä ja tanssijana, joten joka asiaan minulla taitaa kuitenkin olla sanani sanottavana. Rasittavuuteen asti. Sori kollegat. Meidän auto raapiikin poikkeuksellisesti joka nurkasta. Hei, tämä Ford Fiesta taitaakin olla neliveto.


Suora aukeaa, kaasu on kohta pohjassa. Nähdään baanalla!


bottom of page