top of page

Ford Fiesta työryhmäblogissa: muusikko Lauri Hongisto

Muistan, kun sain puhelun Niinalta. Pyysi minua tanssiteatteriesitykseen muusikoksi. Olin toki jo tässä vaiheessa otettu, sillä en ollut itseäni tällaiseen tarjonnut. Totta kai, vastasin, mutta unohdin painaa projektin nimen mieleeni tässä vaiheessa.

Kun Jari sitten soitti minulle tästä jonkin ajan päästä ja aloitti puhumaan KUT:in Ford Fiestasta, luulin että hän puhui teatterin omistamasta autosta ja olin tietysti autuaan tietämätön siitä mistä hän puhui, enhän ollut mitään autoja lainannut. Jari sitten selvensi, että kyse on KUT:n tuotannosta, johon olin tiettävästi lupautunut tuottamaan musiikit.

Muutaman kauhistuttavan hetken ajan luulin, että olin antanut itsestäni amatöörimäisen kuvan. Enhän muistanut edes omia töitäni. Harrastelija! Hampuusi!, sisäinen tuomarini soimasi ja huudahteli. Uhkaava tilanne kuitenkin rauhoittui melko nopeasti Jarin jatkaessa puhumista.

Tämä projekti on ollut jo tähän mennessä todella mielenkiintoinen ja jännittävä, sillä ensi kertaa olen päässyt säveltämään musiikkia mittatilauksesta teatterialan ammattilaisten kanssa. Työryhmän orgaaninen tapa luoda materiaalia on todella inspiroivaa. Juha Hurmeen alkuperäisteos on mielestäni riemastuttavan surrealistinen, mutta kuitenkin hyvin realistinen ja hirtehisen herkkä. Samaa tunnelmaa haluaisin tuoda tähän teokseen musiikillani: välillä jyskytetään piinaavaa pseudotangoa, sitten siirrytään humoristiseen murhaballadiin, joka puolestaan antaa tietä kauniin surulliselle kappaleelle vailla ironian häivääkään. Vieläkään emme ihan täsmälleen tiedä, miltä lopputulos tulee yksityiskohtineen näyttämään, mutta rakennusmateriaalia on kertynyt jo varsin paljon. Ford Fiesta on purettu osiin, ja tarvittavat uudet osat on valmistettu käsin, custom made parts. Irrallaan mikä tahansa elementti voi vaikuttaa käsittämättömältä, mutta yhdessä ne tulevat toimimaan kuin hyvin rasvattu kone.

Autoista en ymmärrä paljoa, mutta sen tiedän, että jokaisella vähäpätöiseltäkin näyttävällä osalla on tärkeä tehtävänsä auton koneistossa. Nyt meillä on edessämme huolellisuutta ja rakkautta vaativa osuus: Ford Fiestan kokoaminen. Kun meillä on rautaiset ammattilaiset kutakin työvaihetta varten, voimme luottavaisin mielin odottaa sitä hetkeä, kun vihdoin pääsemme kääntämään avainta virtalukossa.

Kuva: Joonas Linkola

bottom of page