top of page

Encore Brelissä lavalla on 20 erilaista hahmoa


Timo Tuominen nähdään Encore Brel -esityksessä Keravalla.

– Olipa mahtava nähdä lavalla 20 erilaista hahmoa, totesi eräs katsoja näyttelijä Timo Tuomiselle hänen Encore Brel -esityksensä jälkeen. Kansallisteatterin näyttelijä Timo Tuominen, 55, on jo kahdeksan vuoden ajan esittänyt belgialaisen edesmenneen laulaja-lauluntekijä Jacques Brelin itse kääntämiään lauluja täysille katsomoille mm. kotiteatterissaan. Tuominen kertoo, että jokainen lauluista on ikään kuin oma esityksensä.

– Jokainen laulu kertoo oman tarinansa. Ne on kirjoitettu 1950- ja 1960-luvuilla rajulla kädellä, kauniisti, herkästi ja hauskastikin.

Tähän päivään mennessä Tuominen on ehtinyt suomentaa lauluja reippaat kuutisenkymmentä. Käännöstyötä ei hänen mukaansa ole voinut sanoa helpoksi.

– Runojen aukomiseen menee yleensä tosi kauan, ennen kuin ne ymmärtää.

Käännöstyö oli kuitenkin Tuomisen mukaan ”pakko” tehdä.

– Ne (laulut) ovat niin tajuttoman hienoja, koskettavia ja kouraisevia. Ihan uskomattoman hienoja tekstejä.

– Ja mukana on myös tosi pöljiäkin lauluja, Tuominen lisää.

Jopa niin pöljiä, että viimeksi Kansallisteatterin 700-päinen katsomo ”räjähteli” niitä kuunnellessaan.

Timo Tuominen Encore Brel nähdään Keravalla Keski-Uudenmaan teatterissa lauantaina 9.3. sekä keskiviikkona 13.3.

Miksi uskot laulujen vetoavan juuri keravalaisyleisöön?

– Keravalaisethan ovat hyvin sivistyneitä ja valistuneita ihmisiä, onnekkaitakin, koska heillä on näin tasokas teatteri kotikaupungissaan. Mutta näitä Chansonin mestarin tarinoita ei KUTissa liene aiemmin kuultu.

Vaikka Tuominen tuleekin Keravalle esittämään lauluja, pitäähän silti itseään ensisijaisesti näyttelijänä. Pidätkö itseäsi myös hyvänä laulajana?

– Olen minä paljonkin tehnyt musikaalirooleja, isojakin, joten kai minä olen "hyvä laulaja". – Mutta älä kirjoita, että itse olen niin sanonut, Tuominen naurahtaa.

Brel-esityksestä sanottua:

”Etkö vielä tiedä kuka on Brel? Mitä Brel ajattelee elämästä – rakkaudesta – intohimosta – tuskasta? Tämän kertoo Timo Tuominen laulaessaan Brelin lauluja. Tai ei hän laula – hän elää laulut – kokonainen taiteilijamaailma — hurjuus — ääriään koetteleva ihminen aukeaa edessäsi — kokonaisuus uudistaa kuulijan. Olet tunteiden vuoristoradalla. Heittäydy sinne! Hyvää matkaa!” Seela Sella, näyttelijä ”Jacques Brel on aina ollut suosikkini laulujen tekijänä ja tulkitsijana. Suomessa ilmaantui yllättäen tekijä, joka nousi ykköseksi nimenomaan tulkitsijana. Tuominen on kääntänyt lähes kaikki esittämistään lauluista itse. Siksi hänestä on tullut auteur, tekijä. Hän on aivan sanojensa takana, ne tulevat suoraan sisältä, ytimestä, mistä johtuu, että ne kohtaavat yleisönsä niin hyvin.” Erkki Saarela, näyttelijä

”Ilta oli aivan häikäisevä! Ainahan minä olen tiennyt, että Tuominen on upea näyttelijä, niin kuin nyt tämä Draculan roolikin, mutta olin aivan hämmästynyt kun näin hänessä tällaisia uusia puolia.

Ihmiset eivät varmaan tiedäkään että hän on näin huikea laulaja ja näiden Brel-laulujen uskomattoman voimakas tulkitsija, aivan käsittämättömän taitava! Ja kun kuulin että hän on tehnyt nämä käännöksetkin, että sellainenkin taito hänellä on…

On hienoa, että tämä esitys saadaan Kansallisteatterin suurelle näyttämölle. Sinne se kuuluu!”

Liisamaija Laaksonen näyttelijä, kirjailija Timo Tuominen – Encore Brel

Esitykset Keski-Uudenmaan Teatterissa,

Kultasepänkatu 4, 04250 Kerava

  • la 9.3. klo 18

  • ke 13.3. klo 19

bottom of page