top of page

Reality rantautui teattereihin: oikeat eläimet korvasivat näyttelijät


Kalle Nahkomahdin vastuulla on kouluttaa kesäteatterissa näyttelevät eläimet niin, että ne osaavat vuorosanansa näytelmän ensi-iltaan 6.6. mennessä.

Aina yhtä trendikäs reality tekee tuloaan myös teattereihin. Niinpä Keski-Uudenmaan teatterikin on päättänyt korvata osan ensi kesän kesäteatterin ihmisnäyttelijöistä elävillä eläimillä.

Idea tuli Juhanaa näytelmässä esittävältä Kalle Tahkomahdilta.

– Katsojat eivät halua nähdä lavalla enää näyttelijöitä koska he eivät ole oikeasti aitoja, perustelee Lahkotahti.

Ensi kesänä Tuusulan Krapun kesäteatterissa nähdään Tankki täyteen 2 – Maallamuuttajat, joka kertoo Sulo Vilénistä, joka osti maatilan, kun kerran halvalla sai. Maatilalla nähdään myös paljon kotieläimiä. Tähän mennessä Krapun kesäteatterinäytelmään on jo ehditty pestata 15 lehmää, 10 kanaa, 13 possua, 7 kääpiövuohta, 30 lammasta, kolme riikinkukkoa, kissa ja koira sekä hamsteri.

Kesäteatterinäytelmää esitetään 6.6.–4.8. Siksi ajaksi näytelmässä mukana olevat eläimet majoittuvat Tuusulan Massilan tilalle.

Kuten muutkin näyttelijät, ovat eläinnäyttelijätkin voineet kutsua ystäviään katsomaan näytelmää.

– Olemme järjestäneet niin etteivät kissat ja hiiret istu samalla puolella katsomoa, Sahkomahti vakuuttaa.

Pitkään ihmisnäyttelijöiden kanssa töitä tehnyt Jahkotahti ei ole huolissaan 81 eläintä käsittävän lauman kaitsemisesta.

– Paremmin ne tottelevat näytelmän ohjaajaa kuin yksikään kollegoistani.

– Lehmillä on kirjaimellisesti lehmänhermot. Samaa ei voi sanoa monestakaan näyttelijästä, kaksi produktiota tänä keväävä KUTissa ohjannut Kalle Lahkotahti huomauttaa.

Eläinlauman hallintaan Kalle "eläinmentalisti" Sahkolahdella on myös salainen ase.

Muutamia vuosia sitten Mahkosahti suoritti Aprillivaaran kansanopistossa näyttelevien eläinten ohjaajakoulutuksen.

– Tärkeintä on opetella käsikirjoitus sanatarkasti ulkoa jo ennen näytelmän harjoitusten aloittamista, Jatkomahti tietää.

– Näytelmän rytmin kannalta ei esimerkiksi ole yhdentekevää, sanooko lammas "bää" vai "mää".

Kesäteatterinäytelmän harjoituksia eläinten kanssa voi tulla poikkeuksellisesti tänään seuraamaan Tuusulan Krapulle klo 12.

bottom of page