top of page

Tarpeettomia ihmisiä on tarpeellista teatteria


Tarpeettomia ihmisiä -näytelmän pääosissa nähdään Kari (Jukka Peltola) ja Tuula (Anna-Leena Sipilä)

Arvoisat katsojat, tervetuloa lämpimästi tänä syksynä seuraamaan syksyn draamaa Tarpeettomia ihmisiä Keski-Uudenmaan teatteriin. Kyseessä on tunteita herättävä teos, joka puhuttelee katsojaa monella tapaa. Ainakin se puhutteli minua.

Teatterin tehtävä on ottaa kantaa ja vaikuttaa asioihin tuomalla epäkohtia ja vääryyksiä ihmisten nähtäville. Tämä näytelmä totisesti tuo nähtäville yhden isoimmista vääryyksistä: parisuhdeväkivallan. Toivottavasti se vaikuttaa teihin, jotta te voitte puolestaan vaikuttaa teatterin seinien ulkopuolella.

Jo pelkän käsikirjoituksen luettuani ymmärsin, että kyseessä on vahva, intensiivinen ja monitasoisesti puhutteleva teksti. Onneksi juuri tämä näytelmä valittiin tämän syksyn ohjelmistoon KUTin isoimmaksi produktioksi. Näytelmässä käsitellään painavia ja tärkeitä asioita, eikä näyttelijöitä totisesti päästetä tässä helpolla. Lavalle kohtauksiin he astuvat painavan asian kanssa ja lähtevät vaihtoon vielä painavamman asian kanssa.

Näytelmässä nähdään, kuinka helposti voi ihminen suistua raiteiltaan, jos ei osaa puhua, hakea apua tai käsitellä ja hyväksyä elämässä tapahtuvia ohimeneviä vastoinkäymisiä. Jokainen meistä on ollut varmasti peloissaan, ahdistunut tai masentunut esimerkiksi siitä, riitänkö sellaisenaan. Näytelmässä nuo tunteet purkautuvat niin, että niistä kärsii sekä henkilö itse että hänen lähimmäisensä ja rakkaimpansa.

Eräs 1900-luvun alun Runousoppi-kommentaari esitti aikoinaan kysymyksen: ”miksi te arvoisat katsojat, kun teillä itsellänne ei ole murheita, tulette teatteriin katsomaan kärsimystä?”

Näytelmän käsikirjoittaja Reko Lundán vastaa kysymykseen näin: näytelmät lähtevät yleensä kysymyksestä, joka vaivaa meitä. Tällä kertaa tuo kysymys oli: ”Minkä takia on niin, että kun suomalaiselle miehelle tulee kriisi, siitä kärsii koko perhe? Miksi tuo mies ei voi puhua ja hakea apua?”

Apua on nimittäin aina saatavilla. Keski-Uudenmaan teatteri tekee yhteistyötä Lyömätön Linja Keski-Uusimaan kanssa. Jos näytelmä herättää teissä voimakkaita tunteita ja tuntuu siltä, että haluaisitte puhua niistä lisää, Lyömättömän Linjan työntekijät juttelevat niistä mielellään kanssanne.

Vaikka näytelmä välillä rypee hieman syvissä vesissä, niin se kuitenkin yllätti minut lopussa. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Ei näytelmän päähenkilöille – eikä myöskään elämässä.

Arvoisa yleisö, tervetuloa oikein sydämellisesti Keski-Uudenmaan teatteriin ja vaikuttamaan kanssamme asioihin.

Kasper Kaijanen

Kirjoittaja on Keski-Uudenmaan teatterin järjestäjä, joka suorittaa esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkintoa. Tarpeettomia ihmisiä -näytelmä on hänen näyttötyönsä.

Tarpeettomia ihmisiä Ensi-ilta Keski-Uudenmaan teatterissa: 10.10. Esitykset: 12.10.–22.11.

bottom of page