top of page

Akseli ja Mary — kuvia taiteilijapariskunnan elämästä uuden ajan kynnyksellä

Akseli ja Mary on kertomus taiteilijapariskunnan elämästä, perheestä ja rakkaudesta. Näytelmä sijoittuu vuoteen 1912 kun taitelijaperhe on palannut takaisin kotimaahan vain huomatakseen ajan pyyhkäisseen Akselin taiteen ohitse. Marylla on kova työ saada Akseli Gallen-Kallela jälleen arvostamaan itseään ja taidettaan.

”Mutta niin kuin vanha kansa sanoo: pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa.” Akselin ja Maryn suhde oli erityisen läheinen, sillä koko perhe osallistui usein taiteilijan maalaustyöhön. Mary ja Akseli olivat aikansa kulkureita ja maailmanmatkaajia ja he matkustivat välillä hyvinkin alkeellisissa olosuhteissa, varsinkin Keski-Suomen ja Karjalan erämaissa puhumattakaan Kenian savanneista...

Rahahuolet painoivat jatkuvasti, silti elämäntuska ja murheet kuitattiin usein lempeällä huumorilla. Mary loi uraa konserttipianistina, mutta luopui siitä Akselin ja perheen vuoksi kuten ajan mukaan oli tapana taiteilija- ja kulttuuriperheiden lahjakkailla naisilla.

Esityksessä kuullaan Robert Kajanuksen säveltämää musiikkia pianolle sovitettuna. Esityspaikkana Halosenniemi luo autenttisen ja mieleenpainuvan kokemuksen taiteilijapariskunnan elämästä. Akseli ja Mary kantaesitys 7.3 Halosenniemessä.

bottom of page