top of page

Henkilökuva: Kapellimestari Anu Silvasti – maatalon tytöstä muusikoksi


Anu Silvasti

Kahdeksantoista vuotta sitten Helsingissä asuva ammattimuusikko Anu Silvasti, 47, etsi miehensä Antero Mannisen kanssa asuntoa lähempää Lahtea, jossa Silvasti työskenteli ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan säestyksen lehtorina. Pariskunnalla riitti töitä myös Helsingissä, joten Itä-Uudellamaalla sijaitseva Pukkilan kunta tuntui molemmista luontevalta vaihtoehdolta asuinpaikaksi.

– Halusimme ehdottomasti muuttaa maalle, Silvasti kertoo.

– Ja Pukkila osoittautui meille oikeaksi ratkaisuksi. Toki asuinpaikkamme vaatii kahta autoa, mutta kotiin on aina mukava päästä Helsingin vilinästä, Pukkilan kirkonkylän liepeillä asuva Silvasti pohtii.

Nykyisin Silvasti opettaa pianonsoittoa kolmatta vuotta Keskisen Uudenmaan musiikkiopistossa, jonka toimialueeseen kuuluvat Järvenpää ja Tuusula.

Lisäksi Silvasti soittaa kamarimusiikkia ja tekee teatteriproduktioita. Parhaillaan Silvasti toimii kapellimestarina Keski-Uudenmaan teatterissa Keravalla Viimeiset viisi vuotta -musikaalissa, jonka päänäyttelijä Cathy, tuusulalainen Elina Varjomäki on Silvastin entisiä opiskelijoita Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta.

Silvastin mukaan musiikkialalla menestyminen vaatii luonnollisesti musiikillista lahjakkuutta, mutta myös työnteon lahjaa.

– Monet, jotka eivät tiedä tästä alasta, luulevat, että se tulee sydämestä. Mutta ei se ihan niin mene. Jo soittimen hallinta vaatii paljon harjoittelua ihan pienestä alkaen.

Silvasti itse aloitti pianonsoiton jo 6-vuotiaana asuessaan vanhempiensa ja isosiskonsa Minna Blomin kanssa Lohjalla.

– Olemme molemmat maatalon tyttöjä, Silvasti naurahtaa.

Hän kertoo olleensa jo lapsena innokas pianisti, joka saattoi herättää koko talon musisoimalla jo kuudelta aamulla.

Muutamia vuosia sitten yksi Silvastin pitkäaikaisista haaveista kävi toteen, kun hän pääsi mukaan Helsingin Svenska Teaternin Kristina från Duvemåla -musikaaliin. Lisäksi Silvasti on nykyään vakiokasvo myös Suomen Kansallisoopperan näytöksissä.

Jo yläkoulussa Silvasti unelmoi ammattimuusikon urasta. Tuolloin hän matkusti kotoaan Lohjalta pianonsoittotunneille Helsingin Konservatorioon.

– Se piti minut poissa pahanteosta –  ja toisinaan myös pelasti heinätöiltä, Silvasti virnistää.

Anu Silvasti ja Elina Varjomäen koiranpentu Lara

Silvastin perhe on aina tukenut molempien lasten musiikkiharrastusta. Silvastin Minna-isosisko työskentelee nykyään Kuhmossa viulunsoiton opettajana. Myös Silvastin äiti soitti haitaria ja kuskasi tyttäriään myös mielellään soittotunneille.

– Minulla on ollut aina myös hirveän hyvät opettajat, jotka opettivat minulle myös vapaata säestystä, mikä ei vielä ollut niin yleistä siihen aikaan, Silvasti kertoo.

Ammattimuusikon työssä Silvastia kiehtoo etenkin sen monipuolisuus: nykyisessä ammatissaan hän saa tehdä sekä opetustyötä, teatteria että kamarimusiikkia.

– Tuntuu, että olen nyt siellä, missä haluankin olla, Silvasti hymyilee.

Viimeiset viisi vuotta -musikaalin ensi-ilta Keski-Uudenmaan teatterissa 13.2. Lisätietoja musikaalista löydät täältä.

Anu Silvasti

  • Syntynyt: 13.1.1972 Lohjalla

  • Perhe: aviomies Antero Manninen sekä kaksi kissaa: Silppu ja Touho

  • Asunut Helsingissä ja Pukkilassa

  • Koulut: Lohjan musiikkiopisto (nyk. Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto), Helsingin konservatorio, Sibelius-akatemia

  • Työpaikat: Lahden konservatorio: pianonsoiton opettaja, Lahden ammattikorkeakoulun musiikki ja draamainstituutti: musiikkiteatterilinjan säestyksen lehtori, Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto: päätoiminen pianonsoiton opettaja.

  • Soittaa myös Suomen kansallisoopperan orkesterissa Svenska Teaternissa ja Keski-Uudenman teatteri KUTissa.

bottom of page