top of page

"Se on hyvä merkki päihdekuntoutujalle, kun kulttuuri tulee osaksi elämää"


Aino Suominen saapui Keski-Uudenmaan teatteriin katsomaan Viimeiset viisi vuotta -musikaalia

Keski-Uudenmaan teatteri on tehnyt periaatepäätöksen siitä, että se tarjoaa teatterielämyksiä myös niille, jotka eivät muuten niitä pääsisi kokemaan. Yksi Keski-Uudenmaan teatterin Viimeiset viisi vuotta -musikaalin pääharjoitukseen kutsutuista oli Aino Suominen, 76, Vantaan A-killasta.

– Musiikki oli miellyttävää ja juoni eteni jouhevasti. Oivallisesti ohjattu. Suosittelen esitystä etenkin niille, jotka ovat muutenkin musiikin kanssa paljon tekemisissä, Suominen sanoo.

Vantaan A-killan toiminnanjohtaja Jouni Hotti kertoo teatteriesitysten olevan tärkeässä roolissa Killan toiminnassa. Keski-Uudenmaan teatterin pääharjoitukset ovat Killan toimintaan osallistuville maksuttomia.

– Tässä toiminnassa kustannukset tulevat äkkiä vastaan. Moni kävijöistämme joutuisi laskemaan, olisiko teatterilipun oston jälkeen enää varaa käydä kaupassa.

Hotin mukaan kulttuuri alkaa kiinnostaa A-killassa kävijöitä etenkin silloin, kun kuntoutuminen on jo pidemmällä.

– Se on hyvä merkki, kun kulttuuri tulee osaksi elämää.

Viertolassa asuva Aino Suominen tutustui Vantaan A-killan toimintaan reilut 15 vuotta sitten perheenjäsenensä kautta, joka päätti osallistua A-killan toimintaan. Kyseinen perheenjäsen on jo aikaa sitten raitistunut, mutta kuvataiteilijana työskentelevä Suominen ohjaa edelleen vapaaehtoisena taideryhmää A-killassa Tikkurilan Jokiniemessä sijaitsevassa Villa Grönbergissä.

Toiminnasta Suominen kertoo saaneensa myös paljon pitkäaikaisia, nyt jo raitistuneita ystäviä.

– Sitten on niitä, jotka ovat niin sanotusti vielä siellä tuulikaapissa. Jossain vaiheessa he tipahtavat ja sitten taas aloittavat alusta.

Villa Grönbergin ja A-killan toimintaan ovat kuitenkin kaikki tervetulleita ­– selvinpäin.

– Edellytyksenä on, ettei paikalle saa tulla edes krapulassa. Silloin heidät toivotetaan tervetulleeksi uudestaan, Suominen kertoo.

Suomisen aloittaessa vapaaehtoistyöt A-killassa, suurin osa siellä kävijöistä oli alkoholiriippuvuudesta toipuvia. Vuosien varrella päihderiippuvaisten ongelmista on kuitenkin tullut monisyisempiä.

– Harva päihderiippuvaisista nauttii pelkkää alkoholia, toiminnanjohtaja Hotti vahvistaa.

– Meillä käy myös jonkin verran omaisia ja mielenterveysongelmista kärsiviä. Emme kuitenkaan kysy syytä heidän tuloonsa.

Aino Suominen kertoo, etteivät päihteet ja riippuvuudet ole tavanomaisia puheenaiheita Villa Grönbergissä, jossa voi muun muassa käydä suihkussa, pestä pyykkiä, pelata biljardia tai ihan vain jutustella muiden kanssa.

– Puhumme aivan normaaleista, arkipäiväisistä asioista. Esimerkiksi säästä, Suominen hymyilee.

Tiesitkö?

  • Pääharjoitus on esitys, joka järjestetään ennen ennakkonäytöstä ja ensi-iltaa.

  • Keski-Uudenmaan teatterin pääharjoitusten kutsuvieraslistalle kuuluvat muun muassa sellaiset tahot kuin Tuusulan kunnan sosiaalinen kuntoutus, asunnottomia tukeva Sininauhasäätiö, Keravan kaupungin arjessa selviytymistä tukevat palvelut sekä Hannu ja Kerttu ry, joka pyrkii toiminnallaan ehkäisemään ja vähentämään syrjäytymistä, sekä mielenterveys- ja päihdeongelmia.

  • Vuoden ensimmäisen pääharjoituksensa Keski-Uudenmaan teatteri järjesti maanantaina 11.2. Viimeiset viisi vuotta -musikaalista, joka sai ensi-iltansa 13.2.

  • Vantaan A-kilta toimii Tikkurilan Jokiniemessä, Villa Grönbergissä (Jokiniemenkatu 9, Vantaa).

  • Lisäksi Vantaan A-killalla on toimintaa muun muassa Myyrmäessä ja Asolassa.

bottom of page