top of page

Rempallaan-käsikirjoittaja samaistuu komediaan: "Olen ajatellut, etten tartu vasaraan enää ikin


Rempallaan-komediassa Hannaa näyttelee Elina Varjomäki ja Timoa Jari Vainionkukka.

Käsikirjoittaja Roope Lipasti, 48, pystyy hyvin samaistumaan siihen, mitä hänen käsikirjoittamassaan Rempallaan -komediassa Timo ja Hanna käyvät läpi.

Reilut parikymmentä vuotta sitten Roope Lipasti ja hänen vaimonsa ostivat ensimmäisen yhteisen kotinsa Turusta: 1920-luvulla rakennetun puisen omakotitalon. Samana vuonna syntyi myös heidän esikoisensa.

Viitisen vuotta myöhemmin Lipastit hankkivat Liedosta vanhan maatilan, jota remontoivat seuraavat viisitoista vuotta.

– Tässä on nyt tullut harjoiteltua remontoimista jo aika monta vuotta, Roope Lipasti naurahtaa.

– Se on myös aihe, josta on helppo repiä huumoria.

Talon rakenteiden lisäksi remontissa on usein koetuksella myös parisuhde, sillä toisen remontoidessa taloa jää lapsista huolehtiminen ja muu talouden hoito väistämättä toisen osapuolen kontolle. Lipastien suurperheessä lapsia on yhteensä neljä, jotka kaikki ovat syntyneet remontin keskelle vuosina 1996, 1998, 2000 ja 2003.

Roope Lipasti kertoo voivansa samaistua etenkin näytelmän rautakauppa-kohtauksiin sekä työmiesten tilaamiseen paikan päälle. Tyypillisesti tee-se-itse -remonttimiehillä on hänen mukaansa myös ”kyllä siihen silmä tottuu” -asenne.

Ensimmäistä taloa remontoidessaan Lipasti oli vasta 26-vuotias. Kokemusta rakennusalasta kirjallisuusalaa yliopistossa opiskelleelle Lipastille oli siihen mennessä kertynyt ainoastaan kesätöistä. Henkistä tukea remontoimiseen hän kertoo saaneensa usein veljiltään, joista toinen on ammatiltaan arkkitehti ja toinen perinnekorjaaja.

– Ei se (remontoiminen) loppuen lopuksi mitään avaruustiedettä ole, Lipasti huomauttaa.

– Näin 20 vuoden kokemuksen jälkeen uskallan kutsua itseäni jo ainakin paskaksi kirvesmieheksi.

Remontoinnin saloihin Lipasti tutustui aikoinaan osittain omasta tahdostaan – osaksi pakon sanelemana.

– Vanhat ja remonttia vaativat talot tuppaavat olemaan huomattavasti halvempia kuin uudet, Lipasti huomauttaa.

– Vaimoni kanssa olemme myös aina pitäneet vanhoista puutaloista ja minä niiden parissa puuhailusta.

Aina ei remontointi ole Lipastillekaan maistunut.

– On ollut hetkiä – esimerkiksi silloin, kun saimme maatilamme laajennuksen valmiiksi – jolloin olen ajatellut, etten tartu vasaraan enää ikinä. Taukoa on kuitenkin kestänyt maksimissaan vuoden verran, Lipasti kertoo.

Jos nyt voisit aloittaa alusta, tekisitkö jotain toisin?

– Jos nyt aloittaisin alusta, ensimmäisenä tulisi eteen varmasti rimakauhu. Remontoinnin alkaessa ei koskaan tajua, kuinka suuresta projektista loppuen lopuksi on kyse. Näin 20 vuoden jälkeen osaisin tehdä asiat kuitenkin huomattavasti paremmin kuin 20 vuotta sitten. Rempallaan-komedia Keski-Uudenmaan teatterissa: ti 19.3. klo 19 ennakko ke 20.3. klo 19 ensi-ilta to 21.3. klo 19 la 23.3. klo 16 ke 27.3. klo 19 la 30.3. klo 16 ke 3.4. klo 19 to 4.4. klo 19 pe 5.4. klo 19 la 13.4. klo 16 ke 24.4. klo 19 to 25.4. klo 19 la 27.4. klo 16 la 4.5. klo 16 su 5.5. klo 15

bottom of page