top of page

“Carnage on tappavan hauska komedia”, toteaa ohjaaja Lija Fischer


Lija Fischer kertoo, että hän on pitkään halunnut ohjata palkitun klassikkonäytelmän Carnage. “KUTin ja minun intohimot onneksi kohtasivat”, hän iloitsee. Carnage säväyttää tänä keväänä Keski-Uudenmaan Teatterin näyttämöllä. Lasten välinen kiista ja katkenneet hampaat ovat ajaneet kaksi pariskuntaa tapaamaan toisensa ja selvittämään tapahtunutta.


“Tässä tarinassa yhdistyy kiinnostavasti se, että ihminen on sekä vaistonvarainen tunteella eläjä että sivistynyt yhteisön jäsen”, toteaa Fischer. “Kielellä leikittely ja jännitteisen tilanteen synnyttämä komiikka luovat omintakeista huumoria. Näytelmän henkilöt Veronika, Mikke, Anne ja Aleksi ovat lahjakkaita sanomaan ilkeästi. Tunteet, ajatukset ja parisuhteen kipukohdat tulevat ilmi, ja jokaiselle paljastuu yllättäviä piirteitä ja tunteita itsestään. Tuttu aviopuoliso näyttäytyy yhtäkkiä uudessa valossa, oma suodatin vaimenee ja alkukantaiset reaktiot nousevat esiin. Tarjolla oleva Clafoutis ei olekaan niin helposti nieltävä jälkiruoka.”


Ohjaajan mielestä katsoja saa nauraa näiden hyvin toimeentulevien ihmisten ongelmille ja maailmantuskalle − ja kenties samalla salaa myös itselleen.


“Carnage peilaa yksilökeskeistä aikaamme, jossa ajatellaan, että olemalla oma itsesi pystyt olemaan onnellinen. Olemme kuitenkin aina usean eri yhteisön jäseniä samanaikaisesti. Näytelmässä nousevat esiin perimmäiset kysymykset: vastuu, moraali sekä ihmisen rimpuilu oman itsensä ja yhteisöjensä ristipaineessa. Mihin kuulut, mikä kantaa sinua elämässä? Teemat ja henkilösuhteet ovat viiltävän hauskoja havaintoja tämän ajan ihmisistä”, tähdentää Lija Fischer.Ohjaajan esittely Lija Fischer on yksi tämän hetken monipuolisimmista teatteriohjaajista, joka mielellään myös itse kirjoittaa, dramatisoi ja kehittelee esityskonsepteja. Fischer on työskennellyt vierailevana ohjaajana Keski-Uudenmaan Teatterin lisäksi mm. Tampereen Työväen Teatterissa, Yle Radioteatterissa, Joensuun kaupunginteatterissa sekä Suomen Komediateatterissa. Nykyoloissa poikkeuksellisesti Lija Fischer sai suoraan neljävuotisen kiinnityksen ohjaajaksi Lappeenrannan kaupunginteatteriin Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan. Lappeenrannassa hän ohjasi useita suuren näyttämön teoksia, mm. Laura Ruohosen Kuningatar K:n sekä suositun Peter Pan-musikaalin. Teatterissa Fischer arvostaa moninaisuutta, halliten työvälineensä musikaalista monologiin, lastenteatterista immersiivisiin esityskokemuksiin.


Comments


bottom of page