top of page

David Sandqvist ohjaa KUT:n 25-vuotisjuhlanäytelmän uuteen kulttuuritalo Monioon

Syksyllä 2023 juhlitaan Keski-Uudenmaan Teatterin 25-vuotista taivalta. Juhlavuoden näytelmäksi on valittu Antti Raivion kirjoittama, kulttimaineeseen noussut Skavabölen pojat. Näytelmä on kahden veljen, Rupertin ja Evertin, raju kasvutarina 70-luvun Hyrylässä, eli Skavabölessä. Veljesten keskinäinen side pysyy ja vahvistuu, kun kaikki muu hajoaa ympärillä. Samaan aikaan kun Virén juoksee kultaa, liikkuu isä uuden naisen kanssa ja äiti vajoaa yhä syvemmälle ahdistukseen. Veljekset voivat luottaa vain toisiinsa.


Kuva: Mikael Karkkonen


“Raivion tapa kuvata maailmaa on rehellinen, räävitön, kaunis ja hauska. Se kulkee jatkuvasti naurun ja ahdistuksen rajamailla, käyden sopivasti molemmin puolin”, kuvailee esityksen ohjaaja David Sandqvist.


Sandqvist on 28-vuotias teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Sandqvist valmistui Teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta keväällä 2022, mutta on jo ehtinyt työskennellä muun muassa Svenska Teaternissa, Teatteritalo Universumissa ja Espoon Kaupunginteatterissa. Eksistentialistiksi itsensä kuvaava Sandqvist on kiinnostunut ihmisen sisäisen maailman näyttämöllistämisestä.


Skavabölen pojat on kuvaus 70-luvun Suomesta, veljeydestä, aikuistumisesta ja kasvukivuista”, Sandqvist jatkaa. “Haluan ohjata esityksen, jossa unenomainen fantasia ja todellisuus sekoittuvat jatkuvasti. Pohjimmiltaan Skavabölen pojat on raadollinen kuvaus siitä, kuinka olosuhteiden armoilla lapset ovat."


Monion ensimmäinen tuotanto

Skavabölen pojat on ensimmäinen tuotanto uudessa kulttuuritalo Moniossa, joka avataan Tuusulan Hyrylään – Skavaböleen – syksyllä 2023. Hirsiseinäinen ja pitkälti puurakenteinen Monio on sekä lukio että kaikkien kuntalaisten yhteinen kulttuuritalo ja olohuone.


“On todella jännittävää ja hienoa päästä tekemään tämä oman alueen paikalliseen lähihistoriaan sijoittuva näytelmä upouuteen tilaan” iloitsee Keski-Uudenmaan Teatterin vastaava tuottaja Jonna Sundberg. “Olen myös erittäin iloinen siitä, että saimme juuri David Sandqvistin ohjaamaan teoksen. Hänen aikaisemmat ohjauksensa ovat tehneet minuun vaikutuksen ja hänen kanssaan on ilo työskennellä.”


Skavabölen pojat ensi-ilta 23.11.2023 Tuusulan Moniossa.

Lipunmyynti avataan kesäkuussa.Comments


bottom of page