top of page

Kiitos juhlavuodesta 2023!

Tänään 16.12. päätimme vuoden 2023 esitykset KUT:n 25-vuotisjuhlanäytökseen Skavabölen pojat. Tilaisuudessa kulttuuritoimittaja Jouko Tuomas-Kettuselle myönnettiin elinikäinen vapaalippu KUT:n esityksiin kiitoksena väsymättömästä kulttuurityöstä sekä vankkumattomasta teatterinystävyydestä.


Julkaisemme tässä hallituksen puheenjohtaja Kalle Tahkolahden juhlapuheen, joka kuultiin ennen esityksen alkua. Kiitos kaikille katsojillemme ja katse kohti ensi vuoden esityksiä!"Arvoisa yleisö.


Kun aloin miettiä tätä tilaisuutta, oli välittömästi selvää, että aloitan puheeni noilla sanoilla: “Arvoisa yleisö.”


Niillä sanoilla nimittäin alkaa jokainen Keski-Uudenmaan Teatterin esitys, kun kaiuttimista kantautuu ääni, joka toivottaa teidät, arvoisa yleisö, tervetulleeksi teatteriin.


KUT täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Neljännesvuosisata teatteria teidän lähellänne. Meidän hopeahääpäivämme, meidän kuttilaisten ja teidän, arvoisa yleisö.


25 vuoteen on mahtunut paljon. Aivan varmasti enemmän, kuin kukaan yksittäinen henkilö pystyy edes tietämään. KUT perustettiin 1998 paikallisten ammattilaisten toimesta keskiuusimaalaisten omaksi ammattiteatteriksi. Esityksiä on järjestetty talkoovoimin, seurataloissa, koulujen liikuntasaleissa, Krapin kartanon pihamaalla ja kansalliskirjailija Aleksis Kiven kuolinmökin edustalla.


Nykyään KUT:lla on oma teatterisali Keravan ytimessä ja lukemattomien teatterinystävien jokakesäinen vakiotärppi Krapin Kesäteatterissa Tuusulan Rantatiellä. Näiden rinnalla kulkevat Keuda-talon Kerava-sali ja nyt, tästä vuodesta alkaen, upouusi Kulttuuritalo Monio, jossa KUT:lla on kunnia olla ensimmäinen Riihisalin valtaava toimija.


Viime vuonna täyttyi eräs KUT:n koko parikymmenvuotisen taipaleen selkein ja kirkkain tavoite. Keski-Uudenmaan Teatteri hyväksyttiin valtionosuuden piiriin, sellaisten monumentaalisten instituutioiden rinnalle kuin esimerkiksi Helsingin kaupunginteatteri, Ryhmäteatteri, Kom-teatteri ja Q-teatteri.


Tällainen tavoite ei täyty itsestään. Takana on 25 vuotta kovaa työtä ja hellittämätöntä intohimoa. Kymmenien ja taas kymmenien taiteilijoiden ja teatterityöntekijöiden hikeä ja kyyneliä, vähän jopa vertakin. Paperitöitä, neuvonpitoja, sopimuksia, toiveita, pettymyksiä, yllätyksiä, voittoja. 25 vuotta väsymätöntä panostusta sen eteen, että kulttuurin ystävien ei tarvitse lähteä pois Keski-Uudeltamaalta nähdäkseen korkeatasoisia esityksiä, kokeakseen ainutlaatuisia kokemuksia, itkeäkseen ja nauraakseen – tunteakseen elävänsä taas vähän enemmän.


KUT:n taivalta juhlistetaan tänään näytelmällä, joka samaten kertoo tarinan lannistumattomuudesta, rohkeudesta, välittämisestä, valon löytämisestä pimeässä, rakkaudesta ja inhimillisyydestä. Kohtalon oikusta se saadaan vieläpä esittää syntysijoillaan, täällä Skavabölessä.


KUT:n hallituksen puheenjohtajana olen tänä juhlavuotenamme pohjattoman ylpeä ja suunnattoman kiitollinen, että pystymme sitä esittämään. Se ei missään nimessä ole itsestäänselvyys, päinvastoin. Sen teette mahdolliseksi juuri te, jotka saavutte ilta illan jälkeen täyttämään esitystilojemme penkit.


Ilman teitä ei ole Keski-Uudenmaan Teatteria.


Sillä teille tämä teatteri sykkii, arvoisa yleisö."


Kalle Tahkolahti, hallituksen puheenjohtaja

Comments


bottom of page