top of page

Teatteri murroksessa

Maailman piti olla valmis ja haavoittumaton. Teknologian, tieteen, talouden ja jopa kulttuurinkin oli määrä kulkea voitosta voittoon. Silti yksi pieni virus muutti kaiken. Eihän tällaisen pitänyt olla mahdollista? Miten meille, jotka olimme tuudittautuneet yhteiskunnan kukoistukseen ja elämisen helppouteen kävi näin?


Pandemia on jo muuttanut maailmaa peruuttamattomasti. Esittävän taiteen se pisti polvilleen keväällä, kun silloisten määräysten mukaan yleisötilaisuudet kiellettiin tai niiden järjestämistä rajoitettiin voimakkaasti. Meidän pienelle teatterillemme se oli lähes kuolinisku. Tulot loppuivat, mutta kulut jäivät ja juoksevat edelleen. Onneksi valtio tuli apuun ylimääräisillä koronatuilla. Samaa olisi toki toivonut kunniltakin. No, valo tunnelin päässä lepatti jo viimeisillään, mutta onneksi ei sammunut.


Meillä KUTissa alkujärkytys keväällä oli kova, mutta siitä toivuttiin. Päätimme, että tämä kestetään. Aloimme suunnitella koronan jälkeistä tulevaisuutta ja järjestää esitystoimintaa uudelleen, aluksi pienimuotoisesti. Me menemme turvallisuus edellä. Laskemme esitystiloihimme vain sen verran katsojia, että pystymme huolehtimaan riittävistä etäisyyksistä ja yleisestä hygieniasta. Teatterissa käynnin pitää olla yhtä turvallista ja luontevaa kuin käynti paikallisessa marketissa.


Tiedossamme on asia, jonka erilaiset kyselytkin ovat jo osoittaneet: ihmisillä on tällä hetkellä kova kulttuurinnälkä.

Oy Pelastakaa miehet Ab. Kuvassa Heikki Lund, Anu Sinisalo ja Mika Nuojua. Näytelmän kirjoitti ja ohjasi Kari Rentola.


Televisio ei sitä nälkää pysty täysin tyydyttämään mikä on meidän kannaltamme hieno asia. Ihmiset kaipaavat suoraa kosketusta ja tunnelmaa. Tässä tapauksessa me teatterissa pystymme sen tarjoamaan. Koronavirus osoitti, kuinka veitsenterällä elämä maailmassa on. Teatterissa on jotain samaa: se tarjoaa viihdettä, draamaa, musiikkia. Aina kuitenkin sellaisessa muodossa, että mitä tahansa voi tapahtua, mikään ei ole varmaa, ja siinä piilee iso osa teatterin viehätyksestä. Se on valloittanut ihmisten sydämiä jo tuhansia vuosia. Ja valloittaa edelleen.


Heikki Lund

Puheenjohtaja KUT


Commentaires


bottom of page